Kategóriák
Egyéb kategória

Mi az a szénhidrát és mi az optimális mennyisége az emberi szervezetben?

A szénhidrát jó vagy rossz az emberi szervezet számára? Kérdezik sokan. Nem egyértelmű erre a kérdésre a válasz, és ahhoz, hogy igazán tisztán láthassuk a szénhidrátok szerepét az emberi táplálkozásban, mindenképp szükséges lehet picit körül járni a témát.

Mi az a szénhidrát?

A szénhidrát a szervezet energiaraktára. A könnyen hozzáférhető energiaforrásokat nevezzük szénhidrátnak. Ők játsszák a fő szerepet a magasa intenzitású testi aktivitás során az ember életében. Ennek köszönhetően sportolóként kiemelkedően fontos a megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitel.

Arra a kérdésre, hogy mennyi az optimális mennyisége, nehéz lenne egységes választ adni. Ez sok mindennek a függvénye. Függ attól, hogy mekkora a testtömegünk, mennyit sportolunk, ebből mennyit versenyszerűen, és hogy milyen sportágat űzünk.

Elméletben szénhidrátok bevitele nélkül is működhet az emberi szervezet, hiszen a szervezet képes bizonyos mennyiségben előállítani őket aminosavakból, viszont sokkal előnyösebb a vízháztartás szempontjából, ha magunk juttatjuk be ezeket a szervezetünkbe.

Mik a legjobb szénhidrát források?

Ha szénhidrátot szeretnénk fogyasztani, felejtsük el a húsokat és húsféléket. Szinte kizárólag növényi eredetű termékekben találhatók szénhidrátok. Tej-és tejtermékek is tartalmaznak szénhidrátokat, viszont legjobb forrásai a gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök.

Hogyan raktározza az emberi szervezet?

Az emberi szervezet az izmokban és a májban raktározza a szénhidrátokat, úgynevezett glikogén formájában. A glikogén egy gyorsan felhasználható energiaraktár, mely a sportolók tevékenységében kiemelkedő szerepet játszik. A glikogén raktárak feltöltöttsége nagyban meghatározza a sportolók teljesítményét iram közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.